Sommar blev till höst

1 okt, 2012 i Allmänt | Kommentarer inaktiverade för Sommar blev till höst

En sommar som varit fantastisk på många sätt har nu gått över i höst. Efter förra årets katastrof när jordgubbarna torkade bort(De var som naturgodis! Torra och skrumpna.) , order blev årets skörd en betydligt härligare upplevelse. Många glada och nöjda kunder fann oss. Några små annonser i lokaltidningarna och ett inslag i TV 4 nyhetsmorgon, ailment Matresan den 30 juni hjälpte kunderna att hitta hit. Dessvärre var vi inte med i de reportage som DN, SvD och kvällspressen hade över självplock i Stockholm. Våra bär smakade ljuvligt oavsett sortval. En favorit bland kunderna var sorten Polka. Den var trevlig att odla. De andra två sorterna var Honeye och Sonata. En tidig och en som var lite väl känslig för det regniga vädret.

Eftersom vi har en stor härlig gräsmatta med stora skuggande träd kändes det naturligt att öppna ett litet sommarcafé. Det var i sin allra enklaste form. En kopp kaffe eller te eller hemkokt saft med hembakade kaka. Många som passade på att njuta efter ryggböjandet.

En av kunderna valde att bära hem alla sina bär i en härligt rustik korg.

Nu har hösten gjort sitt intåg. Det har inneburit att svampen invaderade våra skogar. Härliga kantarellmackor efter dagens arbete. Jodå några kantareller hamnade i frysen så att vi har att njuta av i vinter.

 

Livet som lantbrukare har sin tvära kast. En av utmaningarna är att minimera vädrets makter. Förra året var det torrt som sagt var torrt. Inte bara jordgubbarna skrumpnade utan även vallarna (där vi skördar hö och hösilage) torkade rejält. Skörden blev väldigt liten och vi var tvungna att köpa in foder för att kunna försörja våra kunder.

I år däremot blev skörden större än stor. Massor av gräs men med få tillfällen till förtorkning. Nåväl vi kunde skörde med skapliga analysvärden och med bra hygienisk kvalitet. Det är riktigt roligt att pressa om till småbalshösilage. Det doftar så gott.

 

Comments are closed.